LuttelgeestKuinderbos

Het Kuinderbos

Voor actuele aktiviteiten in en om het Kuinderbos: zie onder aan deze pagina

Het bos….
Wie denkt dat de bossen van Flevoland saai zijn, is nog niet in het Kuinderbos geweest. Het is het grootste aaneengesloten bos  (1100 hectare) van de Noordoostpolder. Ruim vijftig jaar geleden (1947-1953) aangeplant, maar nu een bos van formaat aan de rand van de polder grenzend aan Overijssel en Friesland.
Het bos is genoemd naar het voormalige Zuiderzeestadje Kuinre, dat thans gelegen is aan de rand van het Kuinderbos.

Planten….
Dankzij de diversiteit aan grondsoorten kent het Kuinderbos een gevarieerde vegetatie. Op diverse plekken is er een mengeling van zure en kalkrijke grond ontstaan. Hierdoor is het mogelijk dat maar liefst 23 van de 27 varensoorten die Nederland rijk is in het Kuinderbos groeien.
Er groeien maar liefst 350 plantensoorten, waaronder tongvaren, zonnedauw, dennenwolfsklauw en diverse orchideeën.

Dieren….
Er leven reeën, vossen, hazen, konijnen en egels. Zelfs de boommarter wordt waargenomen. Zijn aanwezigheid vertelt dat het bos volwassen is, want hij verblijft graag in dikke, holle bomen.
Het geroffel van spechten klinkt door het bos. Ook roofvogels zijn er volop. De buizerd, havik, wespendief, sperwer en ransuil zijn vaste gasten. In de zomer zijn er vele vlindersoorten te bewonderen. Rondom de Kuinderplas graast een kudde Welshpony’s en langs de Schansweg een groep IJslandse paarden.

Mensen….
In het Burchtbos, het gedeelte van het bos nabij Kuinre, heeft men na de drooglegging de resten van een kasteel aangetroffen. Het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om de oudste burcht die bij Kuinre heeft gestaan. De burcht werd bewoond door de Heren van Kuinre.

en dwergen!
Een aanrader voor kinderen is het Dwergenpad. Staasbosbeheer wil met dit educatief wandelpad kinderen tot 10 jaar op een leuke manier in contact brengen met natuur en landschap. Langs het pad zijn de zeven dwergen uit het sprookje “Sneeuwwitje en de zeven dwergen” te vinden. De dwergen zijn uitgehakt uit boomstammen en vormen het spoor naar Sneeuwwitje. Het kan zijn dat de kinderen nog de heks of de nobele ridder tegenkomen in het bos, maar uiteindelijk zullen de kinderen op de Kuinderburcht een slapende Sneeuwwitje vinden, uitgehakt uit een dikke populierenstam.
Bron: www.wikipedia.nl / www.staatsbosbeheer.nl
http://www.staatsbosbeheer.nl/winterkamperen

Kuinderbos- De wereld buiten lijkt een groot schilderspallet. Het zomergroen van bosschages is langzaam vervaagd en heeft plaats gemaakt voor een nieuw seizoen met de meest fabelachtige herfsttinten. Een dik knisperend tapijt van roestbruin, zachtgeel en diep donkerrood blad nodigt uit tot een lange frissen boswandeling in de vroege ochtend. Paddestoelen, beukennootjes eikels en kastanjes zijn er weer volop. In het Kuinderbos verraad een luid schreeuwende Vlaamse gaai zijn aanwezigheid, hij heeft zojuist de zoveelste eikel verstopt om hem vervolgens nooit weer te vinden. In het voorjaar zal hier weer een jong eikenboompje verschijnen. Spinnenwebben hangen glinsterend gespannen tussen takken en grassprieten, wiegend in de wind die de verkleurde bladeren van de bomen blaast. Een heerlijk jaargetijde, die herfst. Echt een jaargetijde om er op uit te trekken. In het Kuinderbos heeft de boswachter twee leuke tips voor een uitje in de natuur.


PERSBERICHT: ZAAG JE EIGEN KERSTBOOM BIJ STAATSBOSBEHEERKUINDERBOS - Op zaterdag 9 december 2017 kan iedereen die wil weer zijn eigen kerstboom zagen bij Staatsbosbeheer in het Kuinderbos. Tussen 9 en 15u staat de boswachter klaar. Het is inmiddels een traditie waarbij vele gezinnen samen buiten aan de slag zijn op zoek naar de mooiste kerstboom van het bos. Een kerstboom tot 2 meter kost € 7,50, grotere bomen hebben afwijkende prijzen. De voorraad bestaat uit meer dan 1000 bomen dit jaar. Bezoekers mogen zelf in het bos een boom uitzoeken en hem daarna zelf omzagen of desgewenst met kluit uit te spitten. Indien nodig kan de boswachter daarbij helpen.Boswachter Harco legt uit: ‘Soms worden kerstbomen in de Belgische Ardennen al in oktober gezaagd om te voorkomen dat ze in de sneeuw geoogst moeten worden. Echt vers zijn deze bomen dat niet meer te noemen. Doordat mensen bij Staatsbosbeheer een eigen kerstboom mogen zagen weet ze zeker dat hij vers is en zal dit enorm schelen bij ‘naalduitval’ van de kerstboom. Bovendien is het elk jaar weer een feest voor jong en oud om zelf de kerstboom uit te kiezen’ De mannen van zorginstelling ‘s Heerenloo zagen houtfakkels en brengen de fakkels graag met de kruiwagen tot aan uw auto. Zij werken als dagbesteding vier dagen per week in het bos en helpen bij onderhoud en maken bij slecht weer de fakkels of hakken het kachel- en aanmaakhout.
Dit jaar is er een gezellig kampvuur en wordt er warme chocolademelk en broodjes worst verkocht. De opbrengst van de catering is voor het goede doel.
Staatsbosbeheer levert ook grotere kerstbomen voor winkelcentra, dorps- en buurtpleinen en kerken tot 7 meter. Deze zijn te bestellen op 0527-231706 (minimaal 3 werkdagen van te voren).
Logistieke informatie:

Datum: Zaterdag 9 december 2017 tussen 9.00 uur tot 15.00 uur

Locatie: De werkschuur van Staatsbosbeheer vindt u aan de Hopweg 21 in Bant.

Route: Volg de borden natuurkampeerterrein ‘De Veenkuil’. Afrit 16 op de A6, richting Luttelgeest. Eerste weg links –Friese pad- vervolgens tweede weg rechts –Hopweg- na 1 km rechts inrit naar schuur). Bij de inrit naar de schuur staat in de berm een bord met de tekst ‘kerstbomen zagen’ de pijl wijst u vervolgens de rijrichting. Om dit jaar bij de zaaglokatie te komen zullen deelnemers na het achterlaten van hun voertuig een wandeling moeten maken van ca. 700 meter