LuttelgeestKuinderbos

Het Kuinderbos

Voor actuele aktiviteiten in en om het Kuinderbos: zie onder aan deze pagina

Het bos….
Wie denkt dat de bossen van Flevoland saai zijn, is nog niet in het Kuinderbos geweest. Het is het grootste aaneengesloten bos  (1100 hectare) van de Noordoostpolder. Ruim vijftig jaar geleden (1947-1953) aangeplant, maar nu een bos van formaat aan de rand van de polder grenzend aan Overijssel en Friesland.
Het bos is genoemd naar het voormalige Zuiderzeestadje Kuinre, dat thans gelegen is aan de rand van het Kuinderbos.

Planten….
Dankzij de diversiteit aan grondsoorten kent het Kuinderbos een gevarieerde vegetatie. Op diverse plekken is er een mengeling van zure en kalkrijke grond ontstaan. Hierdoor is het mogelijk dat maar liefst 23 van de 27 varensoorten die Nederland rijk is in het Kuinderbos groeien.
Er groeien maar liefst 350 plantensoorten, waaronder tongvaren, zonnedauw, dennenwolfsklauw en diverse orchideeën.

Dieren….
Er leven reeën, vossen, hazen, konijnen en egels. Zelfs de boommarter wordt waargenomen. Zijn aanwezigheid vertelt dat het bos volwassen is, want hij verblijft graag in dikke, holle bomen.
Het geroffel van spechten klinkt door het bos. Ook roofvogels zijn er volop. De buizerd, havik, wespendief, sperwer en ransuil zijn vaste gasten. In de zomer zijn er vele vlindersoorten te bewonderen. Rondom de Kuinderplas graast een kudde Welshpony’s en langs de Schansweg een groep IJslandse paarden.

Mensen….
In het Burchtbos, het gedeelte van het bos nabij Kuinre, heeft men na de drooglegging de resten van een kasteel aangetroffen. Het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om de oudste burcht die bij Kuinre heeft gestaan. De burcht werd bewoond door de Heren van Kuinre.

en dwergen!
Een aanrader voor kinderen is het Dwergenpad. Staasbosbeheer wil met dit educatief wandelpad kinderen tot 10 jaar op een leuke manier in contact brengen met natuur en landschap. Langs het pad zijn de zeven dwergen uit het sprookje “Sneeuwwitje en de zeven dwergen” te vinden. De dwergen zijn uitgehakt uit boomstammen en vormen het spoor naar Sneeuwwitje. Het kan zijn dat de kinderen nog de heks of de nobele ridder tegenkomen in het bos, maar uiteindelijk zullen de kinderen op de Kuinderburcht een slapende Sneeuwwitje vinden, uitgehakt uit een dikke populierenstam.
Bron: www.wikipedia.nl / www.staatsbosbeheer.nl
http://www.staatsbosbeheer.nl/winterkamperen

Kuinderbos- De wereld buiten lijkt een groot schilderspallet. Het zomergroen van bosschages is langzaam vervaagd en heeft plaats gemaakt voor een nieuw seizoen met de meest fabelachtige herfsttinten. Een dik knisperend tapijt van roestbruin, zachtgeel en diep donkerrood blad nodigt uit tot een lange frissen boswandeling in de vroege ochtend. Paddestoelen, beukennootjes eikels en kastanjes zijn er weer volop. In het Kuinderbos verraad een luid schreeuwende Vlaamse gaai zijn aanwezigheid, hij heeft zojuist de zoveelste eikel verstopt om hem vervolgens nooit weer te vinden. In het voorjaar zal hier weer een jong eikenboompje verschijnen. Spinnenwebben hangen glinsterend gespannen tussen takken en grassprieten, wiegend in de wind die de verkleurde bladeren van de bomen blaast. Een heerlijk jaargetijde, die herfst. Echt een jaargetijde om er op uit te trekken. In het Kuinderbos heeft de boswachter twee leuke tips voor een uitje in de natuur.

22 december 2018 mystieke kerst in Kuinderbos

Mystieke kerst krijgt “facelift”Op 22 december 2018 staat er weer een mystieke kerstwandeling gepland in het Kuinderbos. Voorgaande jaren was het veld bij de Kuinderburcht de zwakke schakel bij natte weersomstandigheden en mede de reden dat de mystieke kerst wel eens werd afgelast. De mystieke kerstwandeling zal daarom dit jaar over een gedeeltelijk verhard parcours en het zeven dwergen pad lopen.

Onderweg zullen er boomkronen worden uitgelicht wat een bijzonder effect zal geven en de mystieke sfeer zal verhogen.

Het begin van de Mystieke kerst is vanaf de Hopweg en via het parkeerterrein kunt u de bos in. Het parcours is verlicht en daardoor voor iedereen gemakkelijk te volgen. Bij de ingang wordt u verwelkomd door de Polderpiraten uit Rutten.

Onderweg komt u bij de verhalenverteller Popke Popma uit Oosterzee. Verder zullen de dames van de zanggroep WI’J , ondersteund door een toetsenist, ons laten genieten van hun mooie vertolkingen.

Door het bos en op de burcht zwerft ook de Midwinterhoornbloasgroep "Noordwestoveriessel" en deze zullen hun specifieke mystieke geluid laten horen.

Ook kunt u genieten van het grote Popkoor Vox Five uit Kampen met hun uitvoering van de verschillende muziek genres.

Als slotstuk is er ook nog het duo Hester en Femke aanwezig om u te laten genieten van hun akoestische muziek en zang.

Uiteraard is ook de kerstman weer aanwezig en deelt hij zolang de voorraad strekt gratis verlichte kerstmutsen uit. Ook is er weer catering aanwezig met warme dranken en lekker eten. Bijna op het eind van de route kunt u heerlijke vers gebakken oliebollen verkrijgen.De start van de Mystieke kerst is tussen 18.15 en 19.00 uur en zal om ongeveer 21.00 uur zijn afgelopen. De entree is bewust laag gehouden is voor iedereen die kan lopen namelijk 1 euro.Zo als u ziet hebben we een uitgebreid en zeer gevarieerd programma en volgens ons is dit een bezoek meer dan waard. Op facebook is meer informatie te vinden over dit evenement