Op 8 maart zijn er filmopnames gemaakt voor de bekende TV serie “Het verhaal van Nederland”, over de geschiedenis van Nederland.

Van onze speciale verslaggever.

Deze opnames vonden plaats bij ons in het veld achter het huis. In de schuur van onze boerderij was de locatie voor schmink, verkleden en de catering.

Hillie5
In de spiegel zien we onze speciale verslaggever.

Het erf stond vol auto’s met wapentuig, kleding, filmapparatuur etc. Heel indrukwekkend.

Hillie3

Het is een hele belevenis om dit mee te maken. Ik mocht tijdens de opnames in het veld meekijken maar mag daarover niets naar buiten brengen tot de uitzending volgend jaar op tv is geweest. Ook de titel mag ik niet verklappen, maar op de eerder getoonde site wordt die wel genoemd. Heb heel veel foto’s en video’s gemaakt. Bekijk hier de website
Een dag ervoor werd het decor opgebouwd in het veld. Op de dag zelf begon men al te schminken rond 7.00 uur. Om 8.00 uur startten de opnames en die duurden tot 18:30 uur. De eerste opnames vonden plaats in de sneeuw, wat bijzondere plaatjes opleverde.
Zie ook het veslag in "de Noordoostpolder"

Hillie1

Later op de dag was de sneeuw verdwenen, maar dat hinderde niet, want dan was men alweer in een andere tijd beland.
Het was een hele belevenis om dit zo van dicht bij mee te mogen maken.
Er werd eerst zonder camera geoefend wat precies de bedoeling van het schouwspel was. Als alles goed was doorgenomen begonnen de proefopnames. Tot wel 6 keer werd het overgedaan. De eerste opname, zoals ik al zei, was in de sneeuw, en de soldaten die waren “gedood”, lagen tot wel een half uur á 3 kwartier in de sneeuw voordat de opname goedgekeurd was.

Hillie4
Deze poppen werden gebruikt als zgn. "gewonden" in het water.

Verder allemaal fijne mensen. De regisseur kwam er later achter dat de boerderij van ons was en stelde zich direct voor. En zo waren er meer mensen van betekenis die zich even voorstelden.
Heel bijzonder. Dit had ik niet willen missen.

nb. Voor bijgaande foto’s heb ik goedkeuring van de regie gekregen.

Hillie de Jong.