Harco Bergman "ik ben dit jaar 25 jaar boswachter van het kuinderbos. Een mooier cadeau van moeder natuur had ik me niet kunnen wensen".

In het Kuinderbos is de Kleine ijsvogelvlinder op camera vastgelegd. Staatsbosbeheer is al vanaf 2006 bezig met bosrandenbeheer. Doel was destijds om de bosranden geschikter te maken voor insecten, zangvogels en kleine zoogdieren. De Kleine ijsvogelvlinder was toen de doelsoort. Inmiddels is 35 km bosranden bewerkt en door het verwijderen van grote bomen in de bosranden, het sparen van struiken, en aanplanten van struiken en bomen die insecten en vogels aantrekken zijn met name bos en struweelvogels enorm toegenomen, blijkt uit onderzoek. Ook tijdens de jaarlijkse vlindertellingen worden er steeds meer vlinders gezien en geteld. Omdat grote bomen zijn verwijderd komt er zon op de bosbodem en met name Koninginnekruid profiteert hiervan. Deze plant is erg nectarrijk en wordt de de boswachters een ware "nectarkroeg" genoemd. Ook Kamperfoelie profiteert van de zon op de bosbodem en ontwikkelt zich sterk. Een aantal vrijwilligers kijkt in voorjaar en zomer mee, zo vond Veronie dit jaar al het Hooibeestje. Sinds de jaren 70 teruggekeerd en nu dan de Kleine ijsvogelvlinder.
Hooibeestje
Afbeelding: Hooibeestje
Fotograaf Roland vond rupsen van de Grote vos en Gerard heeft afgelopen jaren veel bijzonder waarnemingen gedaan van libellen, waarbij zeer zeldzame zoals 5 soorten Witsnuitlibellen.
De Kleine ijsvogelvlinder heeft in recente warme zomers waarschijnlijk vanuit de populatie in de Achterhoek bij warm weer en langere tijd oostenwind het Voorsterbos bereikt en na een tussenstop 3 jaar later het Kuinderbos.
Grote vos
Afbeelding: Grote vos
Inmiddels is het tafeltje dekje voor deze "bosvlinder" er groeit veel kamperfoelie in het Kuinderbos wat het voedsel is voor de rupsen. Dit is inmiddels de derde grote bosvlinder na de Grote weerschijnvlinder en de Grote vos die zich hier ook voortplanten