Omdat ze graag willen laten weten wat er wordt gedaan met het ingezamelde geld en goederen van mensen in en rondom Luttelgeest, vertelt het Team Oekraine-Luttelgeest bij monde van Gerard Blok over het hulpgoederentransport van 15 juli jl.

Nadat duizenden kledingstukken vanuit de kerk een plek hadden gevonden was er nog ongeveer 15 m3 aan goederen over. Waaronder bedden, dekens en allerlei voedingsmiddelen.
Op vrijdag 15 juli is dit alles in een grote bus geladen met als eindbestemming Medyka in Polen. Van Iza kreeg ik een losadres mee, dat zou een loods zijn vlak bij de grens Polen/Oekraïne.
Op de tomtom 1480 km te gaan. Ik bedacht, ‘s ochtends om een uur of 3 te vertrekken met als doel begin van de avond aan te komen.

20220715 bus volgeladen
De volgeladen bus.

Doordat in Polen de ad bleu pomp van de bestelauto het begaf werd de aankomst 2 dagen later, maar dat verhaal ter zijde. Maandagavond kwam ik na wat zoekwerk en met de hulp van Iza op de plek aan. Het losadres was een grote parkeerplaats vol met Oekraïense voertuigen en een loods op nog geen honderd meter bij de grens vandaan. De vele auto’s waren van de arbeidsmigranten die terug gingen om te vechten maar hun auto in Polen lieten staan in de hoop dat hij gespaard zou blijven. Zo vertelde mij de eigenaar van de parking.
Zelf heb ik geen oorlog meegemaakt, maar toen ik daar stond en luisterde naar de verhalen van de mensen die hielpen bij het lossen van de spullen heb ik het wel gevoeld. Iza vertelde mij dat de goederen opgehaald zijn door mensen uit Lviv en richting het oosten naar een ziekenhuis zijn gebracht. Toen ik de volgende dag weer naar huis reed bedacht ik me nog eens wat het woord vrijheid betekent. Maar ook dat vrijheid en oorlog 1 dag met de auto uit elkaar liggen. Laten we iets doen met onze vrijheid en anderen helpen waar het kan.
VignetVeiling
15 oktober houden we in Luttelgeest een grote veiling waarvan de opbrengst bestemd is voor mensen in de Oekraïne.
Als je vrijheid je iets waard is kom dan ook en draag je steentje bij.
Alvast dank,
Vriendelijke groet,
Gerard Blok.
Meer informatie over de veiling via    https://linktr.ee/oekraineluttelgeest