LuttelgeestOns dorp

Wonen in Luttelgeest

Waarom zou iemand er nu voor kiezen om in Luttelgeest te gaan wonen?
Voor veel Nederlanders is het al een schrikbeeld om in de Noordoostpolder te wonen, laat staan in Luttelgeest, één van de kleinste groendorpen in deze gemeente.

Zonder lang na te denken kunnen deze mensen een heel rijtje nadelen opnoemen: - geen uitgebreid winkelcentrum, geen centrum met bioscopen, schouwburgen of gokkasten, geen ziekenhuis op loopafstand, geen openbaar vervoer dat elk kwartier op de hoek van de straat stopt, geen privacy zoals je dat dertien hoog op je flat wel kunt hebben. Nee, dat is er inderdaad allemaal niet. En sterker nog, het zal er allemaal nooit komen, Wat is er dan wel? Waarom kiezen er toch steeds mensen wel voor Luttelgeest?

Ze kiezen voor wonen in dit dorp omdat er andere dingen zijn : rusten ruimte om je heen, wakker worden door het geluid van vogels, groente eten uit je eigen moestuin, rijden over wegen waar je moet oppassen om geen fazanten te overrijden, egeltjes in je tuin, kinderen die de hele dag buiten op straat kunnen spelen, buren die vanzelfsprekend bijspringen als dat nodig is, een gemeenschap die met dorpsgenoten meeleeft.

Een hecht georganiseerd verenigingsleven waar elke bijdrage wordt gewaardeerd, een dorp waar men je kinderen kent en iedereen op straat je groet.

Gek is dat eigenlijk, dat zoveel mensen zich niet kunnen voorstellen dat op deze manier leven in een landelijk omgeving heel aantrekkelijk is. Nog gekker is het als je bedenkt dat alle  'grotestadvoorzieningen' op kort afstand te bereiken zijn: Kampen, Lelystad en Zwolle zijn niet meer den half uurtje weg, naar Groningen, Utrecht en Amsterdam rijd je over de snelweg in een uur tijd. Ook voor een tochtje naar de Friese meren, drentse heide en strand liggen allemaal binnen bereik.

Misschien gelukkig maar voor de mensen die hier al wel wonen, dat er nog zo weinig Nederlanders zijn die weten waarom het heel goed wonen is in Luttelgeest.

Als het open karakter van het dorp Luttelgeest zich ergens in manifesteert, dan is het wel in het rijke en actieve gemeenschapsleven. Hoewel het één van de kleinere groendorpen is, kent het een groot aantal verenigingen dat de ruim 1500 inwoners volop de gelegenheid geeft elkaar in een open en
ontspannen sfeer te ontmoeten.


Koninginnedag vieren de Luttelgeestenaren jaarlijks met een gezellig activiteit 's morgens voor de kinderen. Zeer populair is de vrijmarkt voor en door de jeugd op het dorpsplein, waarbij velen zich dikwijls ontpoppen als originele en bekwame handelaren.
's Middags wordt er bij mooi weer een leuke activiteit georganseerd door Tonego. Soms is dit een volleybaltoernooi het andere jaar weer iets anders zoals trekker behandigheids wedstrijd.
Dorpsfeest

Half juni staat in het teken van het dorpsfeest. Elk jaar weer slaagt de culturele commissie erin deze dagen een gevarieerd en 'voor-elk-wat-wils' programma aan te bieden in de feesttent en de caravancross op zaterdag is al bijna een traditie aan het worden
Eens in de vijf jaar wordt het feest extra groots gevierd, waarbij zeer veel dorpsbewoners nauw en actief betrokken zijn. Versierde straten, een kermis op het plein en een grote feesttent maken dat het dorp deze dagen gezelligheid en feestelijkheid uitstraalt.
Zomeractiviteiten

Nieuw zijn de zomeractiviteiten in de zomervakantie. De laatste week van de vakantie hoeft de jeugd zich niet te vervelen.
Een spannend indianen kamp of een legerbasis maken deze dagen tot een feest. Het kampvuur en een overnachting in de tenten worden ook niet overgeslagen.

Sinterklaas
Half november maken velen zich op voor de komst van de goedheiligman met zijn Pieten. Elk jaar is het een verrassing op welke manier de Sint het dorp aandoet. per boot, met de bus, met crossauto incl. caravan of op een motor met zijspan, álles is mogelijk.

Muziekvereniging Melodia zorgt ervoor dat de kinderen, die zich verzameld hebben op het dorpsplein, de Sint uit volle borst toezingen. Tijdens het bezoek in het Trefpunt is het verbazend hoeveel Sinterklaas en zijn Pieten weten van de jongste bewoners. Voor de oudere kinderen van de lagere school wordt er een leuke film vertoond in de Bosfluiter.
Buurtfeest

De buurtverenigingen in het dorp en aan de buitenwegen laten zich niet onbetuigd. De meeste verengingen organiseren jaarlijks een buurtfeest. Ook verzorgen de buurtverenigingen op eigen wijze een bijdrage aan de grotere festiviteiten voor het hele dorp.