Kuinderbos- De wereld buiten lijkt een groot schilderspallet. Het zomergroen van bosschages is langzaam vervaagd en heeft plaats gemaakt voor een nieuw seizoen met de meest fabelachtige herfsttinten. Een dik knisperend tapijt van roestbruin, zachtgeel en diep donkerrood blad nodigt uit tot een lange frisse boswandeling in de vroege ochtend of een zonnige middag.

Paddestoelen, beukennootjes eikels en kastanjes zijn er weer volop. In het Kuinderbos verraad een luid schreeuwende Vlaamse gaai zijn aanwezigheid, hij heeft zojuist de zoveelste eikel verstopt om hem vervolgens nooit weer te vinden. In het voorjaar zal hier weer een jong eikenboompje verschijnen. Spinnenwebben hangen glinsterend gespannen tussen takken en grassprieten, wiegend in de wind die de verkleurde bladeren van de bomen blaast. Een heerlijk jaargetijde, die herfst. Echt een jaargetijde om er op uit te trekken

Je kunt nu in het Kuinderbos een mooie wandeling maken van 2.5 km met het gevoel van een echte wereldreis beleven en dromen van Rome, Londen, NY, Brussel en nog 5 andere steden

De route start aan de Schoterweg ter hoogte van huisnummer 5 staat vlak voor u het Kuinderbos binnenrijdt vanaf afrit 16 van de A6 bij een handwijzer in de berm met rode letters ‘zandsculpturenroute’. De route is ca 2,5 km lang en gaat over onverharde bospaden

Je treft verschillende kleuren zand in de sculpturen aan, dit komt omdat het zand van vorig jaar bruin woudzand was, wat dus hergebruikt is. De route is dagelijks open en als iedereen kijkt met zijn ogen is de verwachting dat de sculpturen een jaar kunnen staan.
zandsculptuur

Het zand is gewonnen in het natuurgebied het Schoterveld waar nieuwe natuur wordt ontwikkeld. De kosten zijn gedragen door Firma van de Wiel uit Drachten als sponsoring. Het zand is eerst goed nat gemaakt en aangestampt. Uit dit aangestampte blok zijn de sculpturen uitgesneden. Doordat het zand goed is aangestampt,  ontstaat na uitdroging van het zand een soort zachte zandsteen, wat weer en wind kan doorstaan.
Als de sculpturen net af zijn, komt er een dunne beschermlaag van cellulose ( witte kinderlijm opgelost in water) met de sprayer over heen.  Deze laag droogt hard en transparant op en beschermt de details tegen verval door weersinvloeden.

De sculpturen van 2018 moesten voor deze nieuwe sculpturen worden afgebroken, zo hard en droog waren ze geworden, dat ze nog wel een jaar hadden kunnen staan.  De enige schade die er aan de sculpturen was, waren van de kijkende vingers van de mens en een enkel gaatje van de sluipwesp.
Dus geniet van de sculpturen zonder ze aan te raken, dan kunnen tot juni 2020 er nog veel mensen van genieten.

Veel plezier op de wereldreis in het Kuinderbos.