Op de website van Mercatus kunt u zien welke huurhuizen momenteel voorradig zijn bij Mercatus.

 
Schrijft u zich ook alvast in?

Wij krijgen vanuit de dorpen steeds vaker vragen over het toewijzingsbeleid van Mercatus en dan met name voor ouderen.

Woningen met het label alle leeftijden

Veel ouderen zouden graag in de toekomst willen verhuizen naar een gelijkvloerse woning en dan het liefst in het dorp waar zij al jaren wonen. In de praktijk ervaren zij dat dit  niet zo makkelijk gaat. Een deel van de  woningen is namelijk aangemerkt voor ‘’alle leeftijden’’. Dat betekent dat iedereen op deze woningen mag reageren en de ouderen uit het dorp dus niet automatisch bovenaan staan.

De reden dat deze woningen zijn aangemerkt voor ‘’alle leeftijden’’ is dat de woning vaak op een moment beschikbaar komt dat de ouderen nog niet toe zijn aan verhuizing. Op het moment dat de oudere juist wel wil of moet verhuizen, blijkt de gewenste woning niet beschikbaar. Er zit dus een verschil tussen tijd en beschikbaarheid. Om verschillende redenen vindt Mercatus leegstand onwenselijk en kiest er dus voor de woning beschikbaar te stellen aan een andere kandidaat.

Natuurlijk vindt Mercatus dat ouderen een gelijkvloerse woning in hun eigen dorp moeten kunnen vinden.

Op tijd inschrijven als woningzoekende

Het belangrijkste is dat ouderen zich op tijd inschrijven als woningzoekende. Zo kunnen zij genoeg inschrijftijd opbouwen. En wanneer zij echt een gelijkvloerse woning nodig hebben ook snel voor in aanmerking komen en niet nog jaren hoeven te wachten. Wij merken dat het inschrijven een drempel is. Sommigen vinden het te confronterend of staan er niet bij stil, anderen weten niet dat ze zich in moeten schrijven.

Procedure inschrijven

Bewoners schrijven zich in via de website of een formulier bij Mercatus. De kosten voor het inschrijven bedragen eenmalig €25,- en  daarna jaarlijks €15,- voor de verlenging van de inschrijving.

Als je je inschrijft als woningzoekende betekent niet dat je wekelijks  moet reageren. Het is als het ware een verzekering voor de toekomst. Als je namelijk ingeschreven staat, dan bouw je zonder er iets voor te hoeven doen alvast inschrijfduur op. Dit zorg ervoor dat tegen de tijd dat het nodig is, je al een zeer hoge positie hebt. Wel moet je op dat moment zelf reageren op de gewenste woning.

Als je hulp nodig hebt bij het inschrijven als woningzoekende, dan kan een medewerker woonservice je helpen. Heeft u nog vragen over de inschrijfprocedure, dan kunt u contact opnemen met Eugenie de Boer, 06-11168955 of e.deboer@mercatus.nl.